Kto je to líder a ako sa ním stať?

Slovo líder vzniklo od anglického slova lead = viesť, preto lídrom nazývame človeka, ktorý je schopný nielen sám ísť za cieľom, ale je schopný doviesť aj svoj „tím“ k tomuto cieľu. V dnešnej dobe nie je veľa úspešných ľudí, ktorí by dosiahli všetko len s pomocou seba.Úspešný študent, ktorý vynikol v IT je ten, ktorý si našiel správny tím ľudí, presvedčil ich a zapôsobil na nich a vybudoval kvalitný systém. Úspešný podnikateľ vybudoval firmu nie preto, že by bol na to sám, ale preto, že dokázal nájsť správnych ľudí a dokázal byť správnym vodcom, ktorý svoj tím priviedol k úspechu. Dnes ani Nobelovu cenu nezíska ten, ktorý sám niečo vymyslel, ale ten, ktorý vybudoval efektívny tím a svojim vedením dosiahol úspech.

Svet
Lídri dnes točia svetom

Steve Jobs by nikdy nedosiahol úspech, keby pri ňom nestál jeho tím a keby nebol tým správnym lídrom. Keď sa pozriete na svet okolo nás, zistíte, že všade vôkol sa nachádzajú lídri. Či je to v práci alebo doma, v kine, v obchode, v športe alebo kdekoľvek inde. Všade tam, kde sú ľudia, sa vždy nachádza niekto, koho ostatní nasledujú. Nasledujú ho preto, pretože ich vedie správnym smerom, pomáha, pretože mu veria, veria v jeho myšlienky, v jeho konanie, pretože im je príkladom, efektívne inšpiruje ostatných k zmene. Akým lídrom sa môžeme stať?

– Líder v práci

– Líder v kolektíve

– Líder v škole v triede

– Líder v rodine

– Líder v živote

– Líder vo vzťahu s partnerom

 

Leader

Lídri sa lídrami narodia alebo sa nimi stanú?

Je tu však ešte ďalšia otázka. Lídri sa lídrami narodia alebo sa nimi stanú? Čo myslíte? Existuje na to úplne jednoduchá odpoveď: Lídrom sa nenarodíte, lídrom sa stanete!!! Experti tvrdia, že lídrom sa môže stať ktokoľvek. Avšak nie zo dňa na deň. Je veľa príkladov, kedy ľudia na sebe pracovali, a stali sa lídrami v mnohých oblastiach. To, že sa ľudia stanú šéfom, ešte neznamená, že sa stanú aj lídrom. Aj keď veľa ľudí má lídrovský potenciál, no tento potenciál nestačí ako garancia, aby sa niekto stal skutočným lídrom v živote.Ak sa chcete stať lídrom, je potrebné najskôr začať od seba. Je k tomu potrebné urobiť niektoré kroky, ktoré rozvinú vašu osobnosť a posunú vás dopredu. Je potrebné tvrdo pracovať na sebe a rozvíjať vodcovské (lídrovské) schopnosti, aby ste sa mohli stať rešpektovanou a nezávislou osobou.

Verte, že ktokoľvek sa môže stať lídrom. V skutočnosti každý chce byť niekým vedený a preto vyhľadáva lídrov.

Ak vidíte v tomto článku seba, skúste sa aj vy stať lídrom. Možno je to to, čo Vám zabezpečí Vami vysnívanú budúcnosť. Ak sa k tomu však neviete odhodlať ale máte pocit, že to máte v sebe, tak využite koučing. Koučing Vám pomôže pri rozvoji lídrovstva, rozviniete svoj potenciál a posilníte osobné stránky. Porastiete či už osobnostne alebo kariérne.

Líderstvo – nie je to, čo môžem obliecť na seba ale to, čo ostane, keď sa zoblečiete.

Leave a Reply