Ako sa stať efektívnym lídrom pomocou koučingu?

Dnešná rýchla doba si vyžaduje neustály rast. Aby sa podniky udržali na trhu,  musia neustále reagovať na zmenu trhu, musia sa prispôsobovať novým trendom, aby neostali pozadu za konkurenciou a nestratili tak svoju pozíciu na trhu. Rovnako je to aj s lídrami. Svet sa neustále mení. Je potrebné neustále flexibilne myslieť, správne reagovať na jednotlivé zmeny, efektívne sa rozhodovať, mať správne nastavený systém vo firme a neustále hľadať nové informácie a spôsoby ako posunúť seba aj svoje podnikanie vpred.Väčšina lídrov, ktorí rozbiehali svoje podnikanie, sa riadila na začiatku heslom: „urob si sám“ a „ja viem najlepšie, čo mám urobiť“.

Keď však biznis rastie, už nestíhame to, čo sme stíhali na začiatku. Práca nás natoľko pohltí, že pri svojej vyťaženosti  začíname robiť chyby. Aby sme v správnej chvíli správne reagovali na jednotlivé zmeny v podnikaní, musíme sa stať efektívnym lídrom. Líder je človek, ktorý nesie veľkú zodpovednosť za prijatie rozhodnutí. Koľkoľvek by mal poradcov okolo seba, konečné slovo má vždy on. To prináša so sebou nepretržité napätie a neustálu pozornosť  a efektivitu. Líder sa stane efektívnym, keď dokáže pri svojej vyťaženosti efektívne využívať svoj čas, keď dokáže nájsť správnu cestu vyriešenia problému a vie sa správne rozhodovať, keď vie delegovať prácu medzi svojich ľudí v tíme, keď dokáže správne viesť svoj tím a svoju firmu a vie si správne nastaviť systém vo firme.

Koučing

Staňte sa efektívnym lídrom pomocou koučingu

Ak chcete byť efektívny, musíte začať od seba. Každý líder má v sebe desiatky otázok a nápadov, čo a ako zlepšiť na sebe, ako si pomôcť, ako pomôcť svojej firme, svojmu tímu, ako si nastaviť systém vo firme, ako vyriešiť svojich zamestnancov a ich problémy, ako byť efektívny a veľa ďalších otázok. Problém väčšinou je, že nemá nikoho, s kým by sa mohol o tom porozprávať, s kým by to mohol riešiť, alebo kto by ho vypočul.A teraz si predstavte vzťah, v ktorom sa všetko sústredí iba na Vás – na tom, čo Vy chcete  dosiahnuť, čo si chcete vyriešiť. Predstavte si v tom vzťahu človeka, ktorý Vás počúva, nechá Vás vyjadriť svoje myšlienky a emócie, a prijíma Vás takého aký ste, bez konštatovania, odsúdenia alebo analyzovania. Predstavte si vzťah, v ktorom sa Vy nakoniec oslobodíte od svojich negatívnych vnútorných rozhovorov, ktoré Vás znepokojovali niekoľko rokov. Takýmto človekom je kouč, ktorý s vami realizuje koučingový rozhovor.
Riešenie

Vyriešte si to čo potrebujete

Pri stretnutí s koučom si vyberiete to,čo chcete riešiť. Koučovi môžete povedať všetko, čo vás napadne, všetky myšlienky a názory, ktoré máte vo svojom vnútri, môžete s ním riešiť svoje problémy, plánovať projekty, vylepšovať systém vo firme, ale aj zefektívniť seba, poprípade svoj tím, či svoje podnikanie. Pritom každý týždeň  môžete hovoriť s koučom,  a je jedno, či  to s vami ide dole vodou, alebo ste práve dosiahli akýkoľvek úspech. Každý v živote realizuje podobné  rozhovory, ale výhoda koučingu je v tom, že sa tieto rozhovory realizujú pravidelne a vždy sú len o vás.Kouč je vždy na mieste, vždy  je pripravený z každého stretnutia pomôcť klientovi získať čo najväčší úžitok. Koučing najviac využívajú ľudia, ktorí už veľa dosiahli, no chcú dosiahnuť ešte viac. Aj tu sa prejavuje efektivita koučingu v plnej miere. Kouč neodstráni problémy klienta, ale pomôže klientovi sformulovať konkrétne úlohy, ktoré je klient schopný vyriešiť, pretože klient sám pozná najlepšie odpovede na všetky svoje otázky a môže ich nájsť v sebe.

Veľakrát sa ľudia pýtajú: Aké otázky môžeme riešiť s pomocou koučingu

Odpoveď kouča je jednoduchá – akékoľvek. Áno, naozaj rôzne. Každý z nás má v sebe potenciál na vyriešenie prakticky akýchkoľvek problémov,  otázok a cieľov, s ktorými sa stretneme v živote. Aj v tomto koučing pomáha pomocou svojich koučovacích techník.

Urobte niekoľko krokov pomocou koučingu – a problém prestane byť problémom, otázka sa zmení na odpoveď, úloha nájde svoje riešenie, a vy sa stanete efektívnejším.

Ak Vás koučing oslovil a chceli by ste si ho vyskúšať prípadne sa dočítať viac neváhajte a kliknite na záložku koučing. Už dnes sa môžete rozhodnúť zmeniť svoj život 🙂

Leave a Reply