Ako sa donútiť splniť novoročné predsavzatia?

Starý rok sa pomaly končí a väčšina z nás rozmýšľa nad tým, čo by bolo dobré zmeniť vo svojom živote, alebo čo by bolo fajn dosiahnuť v nasledujúcom roku. Väčšina z nás si tak pri novoročnom prípitku dáva novoročné predsavzatia.

Štatistiky hovoria, že 63 % ľudí si na nový rok  želá začať nový život. Najčastejšie si dajú predsavzatie, že začnú športovať. 12% ľudí chce dosiahnuť rovnováhu  medzi prácou a súkromným životom. Koľko však z týchto sľubov je naozaj splnených?

Podľa prieskumu 32 % respondentov prestalo plniť svoje novoročné predsavzatia už ku koncu januára. A iba 10% respondentov sa pochválilo tým, že ani raz neporušili svoje predsavzatie. Čo odlišuje týchto 10% ľudí  od tých, ktorí svoje predsavzatia nesplnia? Je to všetko slabou silou vôle? Alebo je to niečím iným?

Dávať si novoročné predsavzatia je dávnou tradíciou. Ešte za čias Babylonu sa ľudia snažili vrátiť si všetky zapožičané predmety a snažili splatiť si svoje dlhy do konca roka. Benjamín Gardner, expert v oblasti zmien správania z kráľovskej školy v Londýne  hovorí, že hlavnou príčinou porušenia novoročných predsavzatí je ich nereálnosť. Ak necvičíte a odrazu si dáte novoročné predsavzatie, že budete chodiť do fitka každý deň na 2 hodiny, tak pravdepodobne ani nezačnete. Druhá príčina je v tom, že ľudia často nie sú pripravení na zmeny. Psychológovia nedávno zistili, že ľudia potrebujú možnosti, spôsoby a motiváciu na to, aby sa začali meniť. Veľakrát teda ľudia nesplnia novoročné predsavzatia práve napríklad kvôli motivácii.

Hodiny

Ako si teda stanoviť správne novoročné predsavzatie?

  • Položte si otázku: „Čo chcem zmeniť na sebe alebo v svojom živote, neprihliadajúc na to, čo hovoria ostatní?

Je totiž dôležité, aby novoročné predsavzatie, sľub alebo cieľ bolo niečo, čo chcete Vy a nie čo chcú ostatní, alebo čo Vám radia, aby ste urobili. Štúdie totiž ukázali, že ak chcete niečo zmeniť, musíte sa sám motivovať vnútorne a nie vonkajšími silami.Ak budete veriť sebe a motivovať seba samého a nebudete riešiť a prispôsobovať sa iným, Vaše novoročné predsavzatie  bude so správnou motiváciou.

  • Ste pripravení splniť predsavzatie, ktoré ste si dali?

Mnohí ľudia hovoria, že všetko plníme podľa toho, akú máme silnú vôľu a že silná vôľa je jednou z čŕt nášho charakteru, čiže buď sme sa s ňou narodili alebo ju nemáme. Nie je to však také jednoduché. Roy Baumeister, profesor z floridskej univerzity hovorí, že sila vôle je ako sval, a ak ju posilňujete, tak sa stáva silnejšou.

Tento profesor urobil výskum. Rozdelil dobrovoľníkov na dve skupiny. Účastníkov prvej skupiny poprosil, aby zjedli porciu čokoládových koláčov. Druhá skupina mala pred sebou sladkosti ale nemala ich jesť  a namiesto toho mali zjesť tanier reďkovky. Potom účastníci riešili ťažké geometrické úlohy. Tí, ktorí zjedli koláče, oveľa dlhšie hľadali odpovede, než tí, ktorí jedli reďkovku. Výsledkom tohto prieskumu sa ukázalo, že sila vôle je zdrojom, ktorý dokážeme šetriť alebo ho aj vieme správne vynaložiť a použiť práve vtedy, keď to najviac potrebujeme. Ďalšie výsledky ukázali, že pre ľudí je oveľa ťažšie kontrolovať samých seba, ak predtým urobili ťažké rozhodnutia, alebo ak majú nízku hladinu cukru v krvi.Naopak aj jednoduché rozhodnutia oslabujú našu vôľu. Napríklad, ak máme nutkanie jesť čokoládovú tortu alebo niečo, čo máme veľmi radi. To všetko našu silu vôle oslabuje a celkovo nás to vyčerpáva.

Preto ak na Silvestra vyzerajú vaše predsavzatia, sľuby a ciele skôr ako dlhý zoznam, potom s najväčšou pravdepodobnosťou zlyháte. Je dobré sústrediť svoju silu vôlu na jednu vec. Začnite preto s jednoduchším cieľom a postupne prechádzajte na zložitejšie ciele a predsavzatia. Roy Baumeister tvrdí, že sila vôle rastie rovnako, ako realizujete svoje plány. Mnohé  štúdie ukazujú, že ak si stanovíte malé a pravidelné úlohy na sebakontrolu, Vaša sila vôle sa zvýši za dva týždne.

Predvsadzatie

Ako zlepšiť sebaovládanie?

John Tierney, zamestnanec spoločnosti Baumeister a autor cvičenia vôle, odporúča prijať niekoľko pravidiel, ktoré pomôžu zlepšiť schopnosť sebaovládania:

  • Vytvorte si zoznam reálnych cieľov
  • Vyberte si jeden z nich. Dosiahnite tento cieľ a potom počas roka začnite plniť aj ďalšie.
  • Svoje predsavzatie, sľub alebo cieľ formulujte veľmi jasne a jednoducho. Tak dokážete oceniť, ako ste blízko k jeho naplneniu.
  • Nájdite niekoho, kto Vám pomôže sledovať Váš pokrok. Požiadajte ho, aby sledoval Vaše pokroky a penalizoval Vás, ak si nebudete cieľ plniť. Napríklad, ak jeden deň nebudete cvičiť, zaplatíte tomuto človeku  100 eur. Alebo ich niekomu venujete. To Vás donúti pracovať na cieli ďalej.

Samozrejme, stanoviť si predsavzatie je jedna vec, rovnako je ale potrebné nájsť spôsob, ako ho splniť. Musíte si zistiť, kedy, kde a ako budete pracovať na jeho plnení. Musíte porozmýšľať, aké problémy vás môžu stretnúť na ceste k dosiahnutiu predsavzatia a nájsť riešenia na tieto problémy.  Pomôže Vám v tom technika  „Ak – potom“: ak príde A, tak potom urobím B. Napríklad ak chcem napísať knihu, tak použijem pravidlo „Ak – potom“ : ak ma cez deň ľudia rušia, tak potom budem písať večer alebo ak bude manželka v práci, budem písať knihu.

Ľudia, ktorí používajú túto techniku, dosahujú ciele 2-3 krát častejšie. Týka sa to všetkých sfér života. Je to preto, že táto technika šetrí duševnú aj fyzickú energiu. Akonáhle sa rozhodnete, čo budete robiť v prvom, druhom a treťom prípade, dostanete sa do stavu ako autopilot, a začnete to riešiť automaticky. Jednoducho si vytvoríte návyk. Takže, pokiaľ ide o sľuby a predsavzatia nového roka, nezabudnite, že je lepšie si definovať zrozumiteľný a jednoduchý cieľ a jednoduché kroky k dosiahnutiu. Takto si vytvoríte dobré návyky a jednoduchšie dosiahnete svoj cieľ.V dnešnom svete je naozaj všetko dosiahnuteľné, ak to naozaj chcete, ak za tým idete a vytrváte. Svet nám totiž ponúka nekonečné príležitosti a možnosti.

Ak chcete nájsť svoje ciele, zistiť, ktorá je tá správna cesta alebo potrebujete podporiť,  prebudiť v sebe svoje silné stránky, posunúť sa ďalej, tak neváhajte a ozvite sa mi. Je to jednoduché, stačí keď ma kontaktujete cez e-mail, telefón, alebo  kontaktný formulár na stránke www.vyssilevel.sk. Verte, stratiť nemôžete nič, môžete len získať a spoločnými silami pomocou koučingu Vás posunieme  vpred.

Prajem Vám krásneho Silvestra a úspešný nový rok 2019. Nezabudnite si správne stanoviť všetky svoje predsavzatia 🙂

Leave a Reply