Ste leniví alebo prokrastinujete? Prečítajte si riešenie ako zabojovať voči prokrastinácii!

Veľakrát si myslíme, že prokrastinácia a lenivosť je to isté. Ľudia si veľakrát myslia, že lenivosť je príčinou našich problémov. Ale nie je to tak, pretože lenivosť je dôsledkom našich problémov. Lenivosť je dôsledkom toho, že prokrastinujeme. Veľakrát si myslíme, že prokrastinácia a lenivosť je to isté. Ľudia si veľakrát myslia, že lenivosť je príčinou našich problémov. Ale nie je to tak, pretože lenivosť je dôsledkom našich problémov. Lenivosť je dôsledkom toho, že prokrastinujeme.

Čo je to vlastne prokrastinácia?

Môžeme ju definovať pár slovami – odkladanie na „potom“. 20% ľudí chronicky prokrastinuje – predlžujú termíny svojich úloh, odkladajú stretnutia, čakajú na lepší čas alebo jednoducho odkladajú všetko na „potom“. Ostatných 80% ľudí má tiež tendenciu prokrastinovať, pretože ich premôže lenivosť. Takáto situácia vzniká napríklad vtedy, ak májú v pláne riešiť dôležitú úlohu a namiesto toho zapnú počítač a začnú čítať poštu, pozerať telku alebo robia inú nepotrebnú činnosť a pri tom sami seba utvrdzujú výhovorkami, prečo sa to teraz nedá. Všetko sa to deje preto, pretože nevieme zistiť príčinu, prečo prokrastinujeme.

Prokrastinácia

Prečo prokrastinujeme?

1.) Cieľ je cieľom niekoho iného. Mnoho cieľov, ktoré máme nie sú naše, sú naviazané na niekoho iného, napríklad na firmu, v ktorej pracujete, na blízkych, ktorí Vám zadali úlohu, na systém, v ktorom žijete.

2.) Druhým dôvodom je naše presvedčenie. Presvedčenia sú naše dôvody, prečo niečo robíme. Ak nie sme dostatočne presvedčení o tom, že to čo máme urobiť je v súlade s tým, že to naozaj chceme, začneme prokrastinovať.

Ako sa dostať z takejto situácie? Skúste si položiť jednoduché otázky:

  1.  „Čo najhoršie sa stane, ak to neurobím?“ Väčšina ľudí aj tak odpovie, že sa nič nestane. V každom prípade ak sa o to pokúsime, tak je aspoň šanca 50/50, že to dokážeme, ak neurobíme nič, naše šance budú jednoznačne nulové. Logika nám teda hovorí, že to má zmysel začať konať. Ak ste si v odpovedi na otázku v bode 1.  predsa len zistili, že niečo stratíte, keď to neurobíte, popremýšľajte o tom, ako teda cieľ dosiahnuť, ako si môžem úlohu rozdeliť, poprípade, čo môžem minimalizovať.
  2. Koľko svojho drahocenného času som ešte ochotná/ý investovať na nekonečné odkladanie na potom? Skúste si oceniť svoj minutý čas, ktorý míňate na to, že odkladáte činnosti a úlohy na „potom“. To Vám umožní zistiť svoju cenu, čo Vám prinesie nový pohľad na situáciu. Lenivosť je dôsledok toho, že prokrastinujeme. Preto je potrebné vždy nájsť príčinu, prečo prokrastinujeme.

Ak si chcete vyriešiť prokrastináciu a chcete začať šetriť svoj čas, môžete využiť naše služby koučingu cez skype alebo osobne, alebo môžete využiť náš kurz time-managementu.

Leave a Reply