Vyumelkované šťastie – trend 21.storočia

Trendom 21.storočia je  obliekať si značkové oblečenie, mať drahé auto, veľký dom, kupovať si drahé veci, aj keď na to nemáme, pretože to tak niektorým ľuďom dáva pocit toho, že sa cítia  ako niekto, kto má viac. Niekto, kto je na vyššej úrovni oproti tým, ktorí to nemajú.

Keď si kúpite drahšie auto ako sused, tak Vám to dodá pocit, že ste bohatší, šťastnejší a on je ten chudobnejší. K zvýšeniu sebavedomia Vám ešte pomôže sám sused, ktorý si o Vás myslí, aký ste šikovný. Rovnako sa cítite byť dôležitým, keď stojíte na červenú v križovatke a okolo Vás stoja lacnejšie autá ako to Vaše.

Naopak, ak si sused kúpi terénne auto a Vy máte sedan, vo Vašich očiach bude sused úspešnejší ako vy, čo vám zníži sebavedomie. Ak máte dom alebo byt a Váš známy má krásne zariadený rodinný dom, vždy sa snažíte ísť na návštevu k nemu a nepozývať ho k sebe domov, aby sa Váš status neznížil. Keď navštívite 5-hviezdičkový hotel, určite sa objaví fotka o Vašej návšteve na sociálnej sieti, ale ak navštívite 2-hviezdičkový hotel, alebo budete dovolenkovať v stane, tieto fotky sa určite na sociálnej sieti neobjavia, ale si ich schováte a dovolenku zatajíte.

Buď sám sebou
Takíto ľudia sa zaujímajú iba o to, ako vyzerajú v očiach iných. Stali sa otrokmi tohto trendu, zaberá im to 24 hodín denne, čokoľvek urobia, tak to robia preto, aby dobre vyzerali pred ostatnými. Ich život, ich pocity, ich sebavedomie je závislé od toho, na akých ľudí chcú zapôsobiť. Čiže žijú pre iných a nie pre seba. Všetci ostatní sú pre nich konkurenciou, či je to rodina, alebo priatelia, susedia, spolupracovníci. Míňajú na svoj status veľké peniaze, a snažia si ho udržať za každú cenu. Tá cena je veľakrát v podobe dlhov v bankách, alebo na kreditných kartách.

Tento trend je ako na hojdačke. Vždy, keď má niekto z okolia niečo drahšie, Vaše sebavedomie klesne, ale ak má niekto niečo horšie alebo lacnejšie ako Vy, tak Vaše sebavedomie stúpne a pocit nadradenosti sa vráti. Záleží vždy na tom, ako veľmi sme šťastní.

Francúzsky filozof Charles Louis Montesquieu povedal: „Ak by sme chceli byť iba šťastnými, bolo by to  jednoduché, my však chceme byť šťastnejší ako iní, a to je takmer nemožné, pretože druhí ľudia sa nám zdajú šťastnejší ako my“.

A tak sa takíto ľudia naháňajú za vyumelkovaným šťastím. Najhoršie na celom tomto šťastí je, že títo ľudia sa snažia byť vyššie alebo na rovnakej úrovni ako ostatní aj za cenu akejkoľvek finančnej straty, len aby toto postavenie nestratili.

Faloš
Ich život sa mení na podvod. Podvádzajú nielen druhých ľudí, ale hlavne klamú samých seba. Klamú samých seba, že prináležia určitému statusu, ktorému sa snažia prispôsobiť a pri tom ignorujú fakt, že takýto status im neprinesie šťastie, ale iba dlhy, ktoré budú splácať celý život.

Ak nastane situácia, že už nie sú financie na ďalšie dotovanie statusu, takýto človek upadne do depresie a viní všetkých naokolo, okrem seba za to, ako to dopadlo.

Títo ľudia si myslia, že ak majú tento status a držia sa ho,  že to zvýši ich sebavedomie.

Nie je to však tak. Žiadne peniaze Vám totiž sebavedomie nikdy nedajú. Peniaze z Vás totiž nemôžu urobiť niečo, čo nie ste. Z malého smreku vyrastie vždy iba smrek, a z borovice vždy len borovica. Nemôžete žiadať od malého smreku, aby z neho vyrástla borovica. Ale ak sa budete správne starať o smrek, vyrastie z neho vysoký, zdravý, silný a pevný smrek, ktorý bude každý obdivovať.

Luxusné auto
Preto poznajte sami seba, buďte sami sebou, žite svoj život podľa Vašich predstáv, robte to, čo chcete robiť a a užívajte si tak, ako si chcete užívať, nie tak, ako to chcú ostatní alebo ako si myslíte, že by ste mali žiť. Nebuďte otrokmi trendu 21.storočia ,ktorým je vyumelkované šťastie.A na záver ešte slová Henryho Forda, ktorý najlepšie vystihuje váš skutočný status:

„Nepotrebujem byť v drahom hoteli, pretože nevidím zmysel platiť za nadbytočný luxus. Hocikde, kde budem, vždy to budem ja – Henry Ford. Nevidím žiadny rozdiel v hoteloch, veď aj v lacnom hoteli si oddýchnem rovnako ako v drahom. A tento kabát – áno, máte pravdu, tento kabát nosil ešte môj otec, ale na tom nezáleží, pretože aj v tomto kabáte som  to vždy len ja  Henry Ford.  Ja sa nezaujímam o to, čo si iní myslia, pretože ja poznám svoju cenu. A miliardárom som sa stal preto, že viem počítať peniaze a viem rozlišovať skutočné veci od falzifikátov.

A čo Vy? Máte skutočné šťastie alebo si ho len umelo vytvárate, keď sa obklopujete luxusom?

Leave a Reply