6 pravidiel efektivity – 2/6 Sústreďte sa iba na jednu aktuálnu činnosť

Prvému pravidlu efektivity  sme sa venovali už včera. Prvé pravidlo nám hovorilo že každý cieľ musí byť konkrétny a mať presne stanovený termín. Používate prvé pravidlo aby ste zvýšili svoju efektivitu?Ak ste o prvom pravidle ešte nečítali,  tak to rýchlo spravte ešte predtým ako začnete čítať ďalšie pravidlo. Článok o prvom pravidle nájdete TU:  Každý cieľ musí byť konkrétny a mať presne stanovený termín.

Aktivity

2. Sústreďte sa iba na jednu aktuálnu činnosť

Každá činnosť si vyžaduje určité množstvo energie. To, ako silno sa dokážeme sústrediť na jednu činnosť, nám určuje, aké množstvo energie investujeme do tejto činnosti. Čím viac energie vynaložíme za sekundu, tým rýchlejšie dokončíme činnosť, ktorú práve robíme. Preto to ako sa sústredíme, určuje, koľko energie vynaložíme.Ak sa sústredíme iba na jednu činnosť a nič iné nás nevyrušuje, sme maximálne ponorený do procesu, a vtedy najrýchlejšie nájdeme riešenie. Keď nás niečo vyrušuje alebo robíme jednu činnosť, medzitým druhú, tretiu, štvrtú, je jasné, že sa unavíme. Potom sa človek čuduje, že sa cíti ako odšťavený citrón. Ak totiž robíme viac činností naraz, potrebujeme oveľa viac energie na to, aby sme sa mohli prepnúť na ďalšiu úlohu. Keď sa budete venovať iba jednej činnosti, náš mozog bude plne sústredený.

Keď vykonávame napríklad 3 činnosti jednu za druhou, zmeníme pozornosť 3 krát. Ak však budeme robiť 3  úlohy súčasne, zmeníme pozornosť tisíckrát a nechápeme, prečo sme unavení.

Zapamätajte si, že sústredenie sa na jednu činnosť prinesie rýchlejší výsledok, ako keď budeme plniť všetky úlohy naraz a zároveň znásobujeme svoju silu a energiu. 

Nevydržíte robiť iba jednu činnosť alebo sa Vám do nej nechce? Práve s týmto Vám pomôže  naše pravidlo 20 minút, ktorému  sme sa na našom blogu nedávno venovali.

Leave a Reply