Nevyhráva ten, kto sa nebojí, ale ten, kto vie ovládať svoj strach!

Ľudia rozmýšľajú a konajú podľa svojich strachov. Boja sa totiž stratiť to, čo majú, boja sa neúspechov v biznise, majú strach riskovať svoje peniaze, pretože rozmýšľajú o tom, čo môžu stratiť. Napríklad ak sa človek bojí podnikať, bojí sa bankrotu, ťažko sa bude rozhodovať vo všetkých situáciách s peniazmi, a to nielen v podnikaní. Prečo? Pretože neznalosť nás desí. Máme strach ísť do niečoho, čo nepoznáme. Bežní ľudia majú strach riskovať.Ale ani podnikatelia nevedia, čo sa stane, ak začnú podnikať. Nevedia, aké problémy prídu a čo všetko budú musieť prekonať. Ak nám niekto ponúkne biznis, ktorý zdvojnásobí náš príjem, tak neinvestujeme, pretože máme strach riskovať svoje peniaze. Ak však nechtiac spôsobíme autonehodu, aj keď nebudeme mať peniaze na opravu auta, ktoré sme poškodili niekomu inému, nájdeme ich a dlh zaplatíme. Prečo? Pretože dobrý strach motivuje a núti nás jednať.

Strach

Každý človek má strach a svoje hranice

Strach je teda dobrý, ak chceme zistiť prípadné nebezpečenstvo alebo chceme nájsť nepriateľa. Každý človek má mať strach. Každý z nás musí mať niekde hranicu, ktorá nám ukáže, pokiaľ sme schopní zájsť. Táto hranica nám ukazuje, že potiaľto to ešte vieme dosiahnuť, ale tu ďalej už nedokážeme ísť. Dobrý strach nás udržuje pri živote do tej miery, aby sme držali nad sebou kontrolu. Keď nás život tlačí k múru a keď sa ocitneme v bezvýchodnej situácii, vždy sa rozhodneme a nájdeme riešenie. Okolnosti nás totiž donútia vyriešiť situáciu.

Možnosť stať sa bohatým nás nenúti konať, pretože máme na výber – byť alebo nebyť bohatým a preto nemusíme toľko riskovať. Jediná cesta, ako sa zbaviť strachu, je ísť priamo cez strach. Lídri sa učia nerobiť veci, ktoré sú pre nás pohodlné ale učia sa robiť veci potrebné. Je dôležité prijať svoj strach a očakávať neúspech. Tak máme možnosť sa lepšie pripraviť. Preto sa lídri veľmi rýchlo rozhodujú. Vedia totiž, že obavy a strach môžu zabiť ich myšlienky a plány. Menia svoje plány počas toho, ako konajú, učia sa priamo v procese.

Bojuj proti strachu

Ako sa teda zbaviť strachu? Čo s tým urobiť?

Ak si predstavíme najhorší scenár danej situácie, zistíme, že máme situáciu viac pod kontrolou. Ak potom táto konkrétna situácia nastane, máme menší strach, pretože vo svojich predstavách sme sa už predtým stihli takmer o všetko postarať a stihli sme sa pripraviť na kritické situácie. Veľakrát aj zistíme, že v podstate o nič nejde a že to nie je naozaj také zlé.

Ako bojujete proti strachu Vy?

Leave a Reply