Bojíte sa riskovať a preto nechcete podnikať?

„Ja nechcem riskovať.“ „Bojím sa, že keď budem riskovať, všetko stratím.“

Toto sú časté slová, ktoré si hovoríme, keď chceme začať podnikať. Veríme, že podnikanie je veľmi riskantné. Čo to však znamená riskovať? Riziko je predsa dnes všade. Celý náš život je risk, stále niečo riskujeme, niekedy život, inokedy zdravie, rodinu, vzťahy, priateľstvo, lásku. Sadnete si do auta a riskujete, že sa stane nehoda. Urobíte to aj napriek tomu, že viete, že môže nastať dopravná nehoda. Alebo nastúpite do nového zamestnania. Tiež riskujete, neviete totiž, či šéf, ktorého ste videli jedenkrát na pohovore je človek, s ktorým sa Vám bude dobre pracovať, nepoznáte ani kolegov a napriek tomu začnete pracovať.

Rovnaké je to aj pri podnikaní. Tiež neviete úplne presne do čoho idete a zistíte to až vtedy, keď do toho podnikateľského vlaku nastúpite. Väčšina ľudí si myslí, že podnikanie je riskantné, čo svojím spôsobom aj je, ale základom podnikania je zminimalizovať riziká.

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]

Čo môžeme stratiť? Peniaze, čas, rodinu…?

Peniaze môžete stratiť, ale len toľko, koľko investujete bez toho, aby ste zistili riziká. V dnešnej dobe je totiž veľa spôsobov, ako začať podnikať bez peňazí alebo len s malou investíciou. Čas môžete tiež stratiť. Ľudia nechcú riskovať tým, že stratia čas na niečo, čo neskôr nebude fungovať. Chcú začať podnikať, ale boja sa stratiť niekoľko dní svojho života na to, aby to skúsili. Čas však nemôžete stratiť. Vždy keď ho využijete na niečo nové, tak niečo získate, či už v podobe zisku alebo v tom, že zistíte, že máte ísť iným smerom.

Neriskujte, ale zarábajte

Podnikateľ nemá prečo riskovať a niesť veľké riziká. Podnikateľ má predsa zarábať peniaze, a ak ich má zarobiť, tak v prvom rade musí nie riskovať, ale minimalizovať riziko. Podnikanie je predsa o tom, že tvoríme zisk a nie o tom, že riskujeme.

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]

Ako zminimalizovať riziká?

1. Vypracujte si podnikateľský plán, v ktorom si identifikujete zoznam možných rizík, ktoré vidíte. K nim si vypracujte zoznam ako im zabrániť. Ak si tento zoznam vypracujete, obmedzíte riziká na začiatku podnikania na minimum.

2. Minimalizujte svoj peňažný vklad do podnikania. Dnes je veľa možností ako začať podnikať bez veľkej investície.

3. Otestujte svoj produkt predtým, než ho začnete predávať.

4. Na začiatku podnikania nezačínajte s veľkými zákazkami. Podnikateľské riziko obmedzíte tým, že nebudete pracovať na jednej veľkej zákazke, ale radšej na viacerých menších, ak sa to dá. Ak náhodou niektorá zákazka nebude uhradená, ostatné zákazky uhradené budú a firma tak dokáže prežiť.

Neviete sa k podnikaniu odhodlať? Kontaktujte nás alebo si zarezervujte náš kurz pre začínajúcich podnikateľov.

 

 

 

Leave a Reply